Leder

Hoe onderhoudt u natuurleer?

Leder is een natuurlijk product en vergt weinig onderhoud. Een kleine beurt met een vochtige lap volstaat, altijd zonder het gebruik van agressieve of silliconenhoudende producten. Gebruik een doek die alleen voor het onderhoud van leder dient: zo zijn sporen van zeep, detergent of andere solventen uitgesloten. Leder kan daar immers door beschadigd worden.

Meer nog dan bij andere meubelstoffen, geldt de regel dat fel zonlicht het leder aantast en laat uitdrogen. Daarom geven wij de raad lederen stoelen nooit in fel zonlicht te plaatsen en ook niet bij een warmtebron. Plaats uw leren meubel dus nooit te dicht bij een kachel, open haard of CV-radiator. Het leer kan plaatselijk uitdrogen en krimpt, waardoor scheurvorming mogelijk is. Ook de houten romp zou hierdoor kunnen trekken of scheuren.

Is er een vlek? Laat ze dan niet opdrogen, maar behandel ze onmiddellijk met een doek of licht-vochtige spons. Als de vlek nog zichtbaar blijft, zal ze door het leder geabsorbeerd worden en geleidelijk verdwijnen.

Verder bestaan in de handel een aantal onderhoudsmiddelen om leder praktisch en duurzaam te onderhouden. Leder is een voorname partner in het interieur en moet met de grootste zorg worden omringd.

Opgelet met bijvoorbeeld jeans, riemen, balpen, stiften … Sommige jeanssoorten of riemen zijn niet voldoende gefixeerd en geven daardoor kleur af. Leder heeft poriën waar deze kleurstoffen in doordringen, waardoor het zeer moeilijk wordt om deze nog te verwijderen.

schermafbeelding-2016-11-13-om-17-22-32

Hoe onderhoudt u kunstleer?

Meubelstoffen gaan langer mee als ze goed worden onderhouden. Dat geldt natuurlijk ook voor de bekleding van uw stoel: die dient ook regelmatig gereinigd te worden. Laat de vervuiling ervan dus nooit erg worden, maar maak hem wekelijks schoon. Dit voorkomt aantasting van het kunstleder door huidvetten en andere verontreininging zoals haarlak, gel …

Opgelet: kunstleders vragen om een specifieke behandeling. Bij de reiniging van uw stoel mag u enkel gebruik maken van water en een uitgewrongen microvezeldoek. Zorg ervoor dat deze doek schoon is: dus zonder resten van zepen en/of resten van andere reinigingsproducten.

Is een bepaalde vlek moeilijk van de stoelbekleding te verwijderen? Dan kan u een milde, PH-neutrale zeep gebruiken. Breng de zeep verdund met water op de vlek aan. Veeg daarna met een schone doek en zuiver water na, zodat eventuele zeepresten worden verwijderd.

Gebruik vooral geen reinigingsproducten met oplosmiddelen, of onderhoudsproducten voor leder of kunstleder. Deze zullen het materiaal onherstelbaar beschadigen. Bovendien vervalt hierdoor de leveranciersgarantie.

Goed om te weten: onze kunstleders kunnen ontsmet worden met welbepaalde desinfecterende middelen. Consulteer hiervoor de testcertificaten die bij elk van onze producten zijn gevoegd.

Opgelet met bijvoorbeeld jeans, riemen, balpen, stiften … Sommige jeanssoorten of riemen zijn niet voldoende gefixeerd en geven daardoor kleur af. Kunstleder heeft een specifieke textuur, waardoor het zeer moeilijk wordt om deze kleurstoffen nog te verwijderen

.schermafbeelding-2016-11-13-om-17-28-34

Stoffen

Hoe onderhoudt u stoffen?

Na het stofferen of herstofferen van uw meubels, wil u deze natuurlijk optimaal onderhouden. Dan is het goed om te weten dat iedere stof kan verkleuren onder invloed van licht. Felgekleurde en donkere stoffen lijden hier het meest onder. Plaats uw meubelen daarom bij voorkeur niet in direct zonlicht.

Meubelstoffen kunnen ook op andere vlakken gevoelig zijn. Laat kinderen niet op de meubelen spelen met schoenen aan. Gespen en hakken kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Laat huisdieren niet op uw meubelen liggen of aan de bekleding krabben.

Wees voorzichtig bij het reinigen van de bekleding van meubilair: de garantie op stoffen vervalt na behandeling met een vuilwerende coating. Voor het reguliere onderhoud volstaat het om wekelijks met de stofzuiger te reinigen. Gebruik daarvoor een zachte opzetborstel om schade aan de vezels te voorkomen. Strijk voorzichtig en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee. Zo verwijdert u vuildeeltjes die slijtage kunnen veroorzaken. Vlekken die niet verdwijnen bij regulier onderhoud, zijn normaal goed met water en (neutrale) zeep te verwijderen.

schermafbeelding-2016-11-13-om-17-20-56

 

Met dank aan Buvetex